|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasii
Admin
Dołączył: 04 Kwi 2010
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:13, 31 Maj 2010 Temat postu: Nutridrink - osłabienie, niedożywienie, po operacji |
|
|
Dieta kompletna, hiperkaloryczna (1,5 kcal/ml), w postaci napoju mlecznego, do leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego.
Przeciwwskazania
Nie stosować u dzieci poniżej 3. roku życia.
U dzieci w wieku 3 - 6 lat podawać jedynie jako uzupełnienie diety.
Nie stosować w przypadku alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
Nie podawać dożylnie.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kasii
Admin
Dołączył: 04 Kwi 2010
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:15, 31 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Przykładowe przepisy:
Płatki śniadaniowe
Składniki (1 porcja)
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku waniliowym
dowolne płatki śniadaniowe
świeże lub suszone owoce, np. pokrojone banany, truskawki, mandarynki, rodzynki, morele
Przygotowanie:
Przelać schłodzony NUTRIDRINK do salaterki.
Dodać płatki oraz owoce, wymieszać.
1 porcja - ok. 460 kcal
Kasza manna z niespodzianką
Składniki (3 porcje):
0,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny
220 ml tłustego mleka
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku truskawkowym
1 czubata łyżeczka konfitur truskawkowych
Przygotowanie:
Wsypać kaszę do gotującego się mleka i gotować 1-2 minuty, energicznie mieszając.
Zdjąć z ognia.
Podgrzać lekko NUTRIDRINK w rondelku.
Powoli dodawać podgrzany NUTRIDRINK do kaszy manny, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
Podawać udekorowane konfiturami truskawkowymi.
1 porcja - ok. 220 kcal
Owsianka z jabłkami
Składniki (2 porcje):
110 g płatków owsianych
200 ml tłustego mleka
1 opakowanie NUTRIDRINKA Fat Free o smaku jabłkowym
60 ml słodkiej śmietanki
60 ml duszonych jabłek, rodzynki do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka, dodać płatki owsiane i mieszając zagotować.
Gotować na małym ogniu ok. 1 min, ciągle mieszając.
Dodać NUTRIDRINK i wymieszać na gładką masę.
Doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia.
Przełożyć owsiankę do salaterki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Na wierzchu ułożyć warstwę duszonych jabłek i udekorować rodzynkami.
1 porcja - ok. 490 kcal
Pudding z ryżu
Składniki (2 porcje):
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
2 łyżki stołowe ryżu błyskawicznego
4 płaskie łyżki cukru
40 g masła
Przygotowanie:
Ugotować ryż, wymieszać z cukrem i umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym.
Wymieszać dokładnie NUTRIDRINK o smaku neutralnym z miękkim masłem i polać ryż.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, gdy pudding będzie miękki, a powierzchnia zapieczona na złoty kolor.
1 porcja - ok. 400 kcal
Pasta kanapkowa z orzechami
Składniki (2 porcje):
200 g sera twarogowego (tłustego lub półtłustego)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
0,5 opakowania NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ser przekręcić przez maszynkę lub dokładnie rozgnieść.
Dodać do sera NUTRIDRINK oraz orzechy.
Wymieszać dokładnie, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
1 porcja - ok. 280 kcal
Zupa pomidorowa z bazylią
Składniki (2 porcje):
300 ml zupy pomidorowej (z puszki lub domowej)
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
odrobina startego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wymieszać zupę z NUTRIDRINKIEM o smaku neutralnym i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Przelać zupę do talerza, posypać parmezanem.
Podawać z grzankami, udekorować listkami bazylii.
1 porcja - ok. 530 kcal
Zupa krem z warzyw
Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek
450 g mrożonki warzywnej (np. marchew, cebula, seler)
50 g fasolki (mrożona lub z puszki)
50 g kukurydzy (mrożona lub z puszki)
1 łyżeczka ziół
300 ml wody
1 kostka warzywna
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Delikatnie podsmażyć warzywa i zioła na oliwie.
Dodać wodę i kostkę warzywną.
Przykryć i dusić przez 20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, wszystko dokładnie zmiksować i ponownie przełożyć do garnka.
Dodać pietruszkę i NUTRIDRINK.
Pogrzać, ale nie gotować. Podawać z grzankami.
1 porcja - ok. 390 kcal
Ziemniaki purée
Składniki (2 porcje):
400 g ziemniaków
20 g masła
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Do ziemniaków dodać masło i NUTRIDRINK.
Wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego puree.
Doprawić do smaku.
1 porcja - ok. 380 kcal
Zapiekanka serowa
Składniki (4 porcje):
150 g makaronu
75 g żółtego sera
100 g śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz, inne przyprawy do smaku
25 g mąki (najlepiej kukurydzianej)
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
50 g startego Parmezanu
50 g startego sera Cheddar (lub innego sera o ostrym smaku)
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paseczki
Przygotowanie:
Wymieszać w małym garnku starty żółty ser ze śmietaną, musztardą i przyprawami.
Zagotować.
Dodać mąkę zmieszaną z NUTRIDRINKIEM i mieszać intensywnie, aż wszystko zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać parmezan i połowę startego sera Cheddar.
Połączyć wszystko z ugotowanym makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać po wierzchu resztą sera Cheddar i ułożyć paseczki boczku.
Zapiekać do momentu gdy ser się zrumieni, a boczek stanie się chrupiący.
1 porcja - ok. 600 kcal
Mus jabłkowy
Składniki (2 porcje):
1 kg pokrojonych w kostkę i uduszonych jabłek lub gotowy mus jabłkowy
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder, cynamon
Przygotowanie:
Dokładnie rozgnieść uduszone jabłka.
Dodać NUTRIDRINK, cukier puder i sok z cytryny.
Wymieszać.
Posypać cynamonem.
Można użyć gotowego musu jabłkowego.
1 porcja - ok. 340 kcal
Czekoladowo-kawowa fantazja
Składniki (4 porcje):
1 łyżeczka kawy instant rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
25 g masła
0,5 opakowania NUTRIDRINKA o smaku czekoladowym
50 g brązowego cukru
200 g pokruszonej, gorzkiej czekolady
1 łyżeczka brandy
4 biszkopty lub cienkie pierniczki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz ciastek) włożyć do niewielkiego garnka i gotować delikatnie na małym ogniu, aż czekolada całkiem się rozpuści.
Rozetrzeć na gładką masę.
Nałożyć do 4 filiżanek typu "espresso", wstawić do lodówki i chłodzić do momentu stężenia masy.
Każdą porcję serwować z ciastkiem.
1 porcja - ok. 620 kcal
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
helias26
Początkujący
Dołączył: 09 Lis 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:03, 09 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Zapiekanka serowa
Składniki (4 porcje):
150 g makaronu
75 g żółtego sera
100 g śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz, inne przyprawy do smaku
25 g mąki (najlepiej kukurydzianej)
1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
50 g startego Parmezanu
50 g startego sera Cheddar (lub innego sera o ostrym smaku)
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paseczki
Przygotowanie:
Wymieszać w małym garnku starty żółty ser ze śmietaną, musztardą i przyprawami.
Zagotować.
Dodać mąkę zmieszaną z NUTRIDRINKIEM i mieszać intensywnie, aż wszystko zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać parmezan i połowę startego sera Cheddar.
Połączyć wszystko z ugotowanym makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać po wierzchu resztą sera Cheddar i ułożyć paseczki boczku.
Zapiekać do momentu gdy ser się zrumieni, a boczek stanie się chrupiący.
1 porcja - ok. 600 kcal
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Defny
Początkujący
Dołączył: 30 Mar 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 16:43, 30 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
dzieki za wszystkie przepisy, wlasnie nutridrink przyszedł do domu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|